Άρθρα & Συμβουλές

Ταξιδεύοντας στην Ε.Ε

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Οι κάτοικοι μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωση, έχουν το δικαίωμα να μεταβαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της E.E, χωρίς διατυπώσεις, αρκεί να είναι κάτοχοι έγκυρης ταυτότητας ή διαβατηρίου. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, αν αυτά δεν έχουν την εθνικότητα ενός κράτους μέλους. Αν η διαμονή υπερβεί τους τρεις μήνες, θα πρέπει ζητηθεί άδεια παραμονής. Όταν διέρχεστε τα σύνορα της ΕΕ, χρειάζεστε έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Χάρη στη λεγόμενη συμφωνία Σένγκεν έχουν πλέον καταργηθεί οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε. Πλήρη μέλη της συμφωνίας Σένγκεν είναι η Δανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Θα χρειαστείτε διαβατήριο για να ταξιδέψετε στις 10 χώρες που εντάχθηκαν μετά το 2004 και δεν συμμετέχουν ακόμη πλήρως στις ρυθμίσεις Σένγκεν, όπως επίσης στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.Η άδεια παραμονής, από μία χώρα Σένγκεν, ισοδυναμεί με θεώρηση. Εκτός τα νέα κράτη μέλη, την Ιρλανδία, και το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν έχετε θεώρηση από χώρα η οποία τηρεί τους κανόνες Σένγκεν, μπορείτε να ταξιδέψετε στις υπόλοιπες χώρες που εφαρμόζουν την συνθήκη. Επιπλέον, αν διαθέτετε έγκυρη άδεια παραμονής από μια από αυτές τις χώρες Σένγκεν, η άδεια αυτή ισοδυναμεί με θεώρηση.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Οι πολίτες της ΕΕ, έχουν το δικαίωμα διαμονής, σπουδών, εργασίας και συνταξιοδότησης σε άλλη χώρα της ΕΕ. Πολλοί από εμάς λοιπόν, είτε επειδή θέλουμε να κάνουμε μία νέα αρχή, είτε για να εξελιχθούμε επαγγελματικά ή να αποκομίσουμε εμπειρίες, αποφασίζουμε να εργαστούμε για μικρό ή μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά η αναζήτηση αυτή δεν είναι πάντα εύκολη. Πρέπει να ληφθούν υπόψιν διάφοροι παράμετροι, όπως οι συνήθειες και τα έθιμα της εκάστοτε χώρας, και η διαφορετική κουλτούρα των κατοίκων της. Όλα αυτά, σε συνάρτηση με την διάθεση και την ικανότητά μας να παρακάμψουμε αντικειμενικά εμπόδια, όπως η ξένη γλώσσα, ο νέος διαφορετικός τρόπος ζωής, τα οικεία πρόσωπα που ενδεχομένως θα αφήσουμε πίσω, θα καθορίσουν και την απόφασή μας αυτή.Πολλά κράτη της ΕΕ έχουν έλλειψη σε διάφορες ειδικότητες επαγγελμάτων, και κορεσμό σε κάποιες άλλες. Τα στελέχη με μεγάλη εξειδίκευση είναι πλέον περιζήτητα, ενώ άμμεση είναι η προσφορά εργασίας στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό, την γεωργία, και σε διάφορες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Παρολα αυτά η ανεργία παραμένει υψηλή σε όλη την ΕΕ. Οι πολίτες της ΕΕ, μπορούν με την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους, να παραμείνουν μέχρι και τρείς μήνες στην χώρα κράτους μέλους. Πέραν αυτού του διαστήματος θα ζητηθεί άδεια παραμονής. Οσον αφορά στην επαγγελματική αναγνώριση ενός πτυχείου, για την άσκηση ενός επαγγέλματος, από την μία έχουμε τα νομικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα (όπως του δικηγόρου, του γιατρού, του αρχιτέκτονα κλπ) για τα οποία απαιτείται αναγνώριση από στις αρμόδιες αρχές και ενδεχομένως περαιτέρω ενέργειες όπως εξετάσεις ή μαθήτευση, και από την άλλη έχουμε τα επαγγέλματα που δεν χρίζουν αναγνώρισης, και στα οποία μπορεί κάποιος αμέσως να εξασκήσει την ειδικότητά του. Πολλές εταιρείες έχουν τις δικές τους ιστοσελίδες, μέσω των οποίων πραγματοποιούν προσλήψεις. Επίσης υπάρχουν σε κάθε χώρα τοπικά γραφεία εύρεσης εργασίας που έχουν πρόσβαση σε πολλές επιχειρήσεις. Καλό θα ήταν λοιπόν αφού πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την θέση που σας ενδιαφέρει, να συντάξετε ένα σαφές και συγκεκριμένο βιογραφικό σημείωμα, να το μεταφράσετε μαζί με τα όποια πτυχία σας, στην γλώσσα της χώρας υποδοχής, και οπλισμένοι με υπομονή και αυτοπεποίθηση να ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας.Αλλα έγγραφα που ίσως χρειαστείτε εκτός του βιογραφικού, των πτυχείων και της ταυτότητας-διαβατηρίου είναι:- Φωτογραφίες διαβατηρίου.- Πιστοποιητικό γέννησης.- Έντυπο Ε, για κάλυψη υγείας.Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας στο άμμεσο μέλλον θα είναι ραγδαίες. Η παγκοσμιοποίηση έχει φέρει νέα δεδομένα, και όλοι μας πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι εποχές, που κάποιος ασχολούνταν με το ίδιο επάγγελμα σε όλη του την ζωή, έχουν ξεπεραστεί. Τα βήματα στην τεχνολογική πρόοδο έχουν αντικατασταθεί με άλματα, και η ευελιξία σε συνάρτηση με την συνεχή ενημέρωση, κάτω από το πρίσμα μιας ποιοτικής αντιμετώπισης σε κάθε μας ενέργεια είναι πλέον απαραίτητη στάση ζωής.Και να θυμόμαστε...
Η εργασία είναι η αληθινή πηγή κάθε ανθρώπινης μεγάλης επιτυχίας.
Τολστόι Λέων Νικολάγιεβιτς (1828 - 1910)

Cosmos JobsΕάν ψάχνετε για θέσεις εργασίας τότε είστε στο σωστό μέρος. Εδώ θα βρείτε αγγελίες απο την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
www.CosmosJobs.com : Αναζήτηση εργασίας ανά ειδικότητα για εύρεση εργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Follow us